Internkonsult hjälper Ambulansen

Uppdaterad:
Publicerad:

Hallå där, Malin Wittholt. Du har jobbat med det uppmärksammade projektet med kameror i tolv ambulanser. Tanken är att det ska ge snabbare strokebehandling. Hur hamnade du där?

Jag jobbar som projektledare här på Regionservice. Jag har jobbat här i sju år, och har varit med i projektet med kameror i ambulanser sedan 2019. Andra projekt som jag varit med i är bland annat att starta en närakut på Östra Sjukhuset och att hjälpa Närhälsan att öka användningen av sina digitala verktyg. Så jag tänker att det här projektet ligger nära områden som jobbat med tidigare.

Vad har varit det mest utmanande i projektet?

Det är ett projekt som involverar väldigt många parter. Att sätta upp en kamera i en ambulans kan till synes vara lätt. Men för att göra det behöver man fundera över juridik, patientdata, att systemet ska vara enkelt att använda både i ambulansen och av läkarna som ska göra bedömningarna. Det handlar också om att knyta ihop många olika grupper – strokeläkarna, ambulanspersonalen, tekniska specialister och leverantörer.

I det här projektet har ni även jobbat tillsammans med Chalmers, PICTA och Högskolan i Borås. Hur har det varit?

Det är väldigt roligt att jobba tillsammans med den akademiska världen. De som vi har haft med oss har varit otroligt innovativa och arbetar för att IT och e-hälsa ska användas på bästa sätt inom den prehospitala sjukvården. Det har bidragit mycket till projektet.

Vad tycker du är de bästa med att jobba som internkonsult?

Jag drivs av att skapa nytta för patienterna. I det här exemplet med ambulansen är det jättetydligt. Här kan man kanske korta tiden till strokebehandling med en timme, och det kan bidra till att rädda liv. Det är detta jag tycker är så roligt, när det blir till patientens bästa. Det är ju en fördel att använda internkonsulter. Vi har en stor kännedom om organisationen. Det gör att det går snabbt att komma igång, och att samarbetet blir smidigt och enkelt.

Artiklar om kamerorna i ambulansen

Snabbare strokebehandling med kamera i ambulansen | Sahlgrenskaliv

Ambulanskameror ger snabbare vård vid stroke | SvD

Ambulanser i regionen utrustas med kameror – ska ge snabbare behandling - P4 Göteborg | Sveriges Radio

Reportage i Aktuellt på SVT