Rekordsnabba rekryteringar tack vare gott samarbete

Uppdaterad:
Publicerad:
Från vänster: Anna Andreasson och Bolette Lindqwist.

Bara nio dagar från att Johanna Hermanson, HR-partner från Regionservice, frågade ledningsgruppen i område Fyrbodal om de var i behov av att öka sin bemanning med anledning av Covid-19 var det första gänget nyanställda timvikarierna på plats för introduktionsutbildning.

Alla var medvetna om att man behövde arbeta snabbt säger områdeschef Anna Andreasson.

– Fantastisk samverkan, helt otrolig. Vi har fått ett jättebra stöd. Så här snabbt har vi inte trott att det varit möjligt. Det har hängt på ett bra och nära samarbete mellan utbildare, chefer och administrativt stöd som Johanna har hållit ihop, säger Anna Andreasson.

De vårdnära servicetjänsterna är avgörande för att vården ska klara sitt uppdrag och det har varit viktigt att snabbt öka bemanningen med fler timanställda för att säkra processerna. Tidigare erfarenheter från att ha massrekryterat till NU-sjukvårdens uppgiftsväxling under 2017 gjorde att både HR och chefer var medvetna om vikten av snabbhet, samarbete och struktur. Johanna arbetade fram en tydlig plan för att allt skulle gå så fort som möjligt.

– Jag frågade hur många nya timanställda de behövde ha och fick ett antal. Då bokade jag upp utbildaren eftersom tiden med att få en ordentlig introduktion är en grund för att minska oron hos nyanställda, säger Johanna Hermanson.

För att lösa uppdraget intervjuade både HR och stabspersonal i Vänersborg kandidater. Tillsammans med Löneservice tog man även fram en lösning för att hantera många anställningsunderlag. Mindre än tre veckor efter första signalen var cirka 30 nyanställda på plats och påbörjade sin veckolånga upplärning.

Servicechef Bolette Lindqvist är positiv till arbetssättet och upplever att det leder till en bättre kvalitet i kandidatkontakten och en mer gemensam syn i lönesättningen. De nyanställda har kommit in rekordsnabbt i sammanhållningen på arbetsplatsen, detta tror Bolette är tack vare att medarbetarna tagit emot de nya kollegorna på ett bra sätt och för att det varit bra rekryteringar. Johanna lyfter fram hur många erfarna och engagerade sökande hon träffat när hon intervjuat.

– Det finns så många sökande som verkligen vill jobba, de älskar till exempel att städa. Det finns människor som verkligen vill hjälpa till nu när det behövs.