Städrobotar på prov

Uppdaterad:
Publicerad:

Under en testperiod kommer robotar städa sjukhusgolv på SÄS i Borås och NÄL i Trollhättan. Ett uppskattat inslag som väcker uppmärksamhet bland både medarbetare och besökare.

Regionservice har köpt in två städrobotar för att utveckla och utvärdera städning av golv i sjukhusmiljö över dygnets alla timmar, med syfte att höja kvaliteten samt bidra till en bättre arbetsmiljö. Mölndals sjukhus har sedan tidigare en städrobot vid namn Roberto. De nya städrobotarna är en uppgraderad version, som kan köras både manuellt och gå på automatiskt körläge. Roboten på SÄS har fått namnet Roberta.

- Roboten skurar, sopar och moppar och har sensorer som gör att den kan upptäcka olika hinder i alla riktningar. Den kan ladda, dosera och fylla på vatten helt själv vid sin servicestation. Den kan till och med ta hissen själv om man programmerar den till att göra så. Vi har inte kopplat in servicestationen än byter vatten manuellt, då vi ser över användning av våra lokaler och då kanske servicestationen blir placerad på annan plats än städcentralen där roboten utgår från idag, säger Mikael Joensuu, verksamhetsutvecklare område SÄS.

Genom att utnyttja tekniken går det enkelt att kartlägga den mest optimala städbanan samt granska och ta ut rapporter via en måltjänst. Via en app kan roboten göras kompatibel med mobil eller läsplatta.

- Det var lite inkörningsproblem gällande mjukvaran i starten men det är löst nu. Just nu håller vi på med programmering av vilka städytor roboten ska köra, säger

Effektiv arbetstid och avlastning av personal

I dagsläget städar roboten entrén på SÄS samt delar av kulvertsystemet på plan 1. Planen framöver blir att den troligtvis kommer att gå på mottagningar nattetid som har behov av att vara klara tidigt på morgonen för patientbesök.

- Roboten kan göra störst nytta nattetid då mindre personal är på plats. Vid eventuella förhinder där roboten behöver stöttas manuellt har vi dygnet-runt personal i form av patienttransportörer som då kan vara behjälpliga. Många av våra medarbetare tycker att det är spännande och roligt att testa nya maskiner, berättar Mikael.

När roboten är ute och städar så väcker den uppmärksamhet både hos vårdpersonal och besökare. 

- Ett uppskattat inslag som väcker stor nyfikenhet. Det visar att SÄS och Regionservice ligger i framkant vad gäller framtidens servicetjänster, säger Mikael.

På NÄL i Trollhättan finns den andra roboten, som nu efter att pandemin minskat ska börja testköras. Först ska personalen genomgå utbildning för att sedan starta upp robotstädet den 14 mars.

- NÄL som sjukhus har breda korridorer som möjliggör städning av publika ytor som huvudentrén men i förlängningen så kommer vår robot även att åka hiss och ta korridorer på andra våningsplan. Roboten kommer initialt att köras dagtid. Sedan när vi stämt av att allt fungerar kommer vi köra den kvälls- och nattetid. Det ska bli roligt att få köra där det är många människor som passerar och se den digitala utvecklingen bli ett med vardagslivet, säger Eva Jofall, verksamhetsutvecklare område Fyrbodal.