Internationella matsvinnsdagen 29 september

Uppdaterad:
Publicerad:

Fredagen den 29 september uppmärksammas den Internationella matsvinnsdagen för tredje året i rad.

Matsvinn är ett globalt problem och påverkar både miljö och klimat. I svenska hushåll slängs 35 kg mat och dryck per person och år. Matsvinnet står för nästan 10% av allt utsläpp av växthusgaser i världen, därför är minskning av matsvinn ett viktigt bidrag till klimatet. 

Område Måltider genomför årligen flertalet matsvinnsmätningar för att kartlägga matsvinnet från patientmåltiderna. Då mäts matsvinnet som uppstår vid produktionen av måltiderna samt matsvinnet från vårdavdelningar. Ett av VGR:s miljömål är att minska matsvinnet med 50% till år 2030.   

Senaste matsvinnsmätningen genomfördes vecka 21 och den visar att matsvinnet från patientmåltiderna ökat. Under mätperioden slängdes 3,3 ton mat enbart från vårdavdelningarna. Matsvinnet per portion har ökat och det innebär att drygt 27% av varje måltid slängs. I genomsnitt kommer 11% av alla dukade brickor tillbaka till köken helt orörda. 

Ett steg på vägen för att minska matsvinnet är att minska överbeställningar av patientmåltider. Några bra tips är: 

  • Låt patienten få välja maträtt! Visa menyn för patienten och fråga vad hen vill äta. Mat som man valt själv är man mer benägen att äta upp. 
  • Beställ varma måltider enbart till det antalet patienter som du vet med säkerhet ska äta vid ordinarie servering. 
  • Komplettera med kylda portionsrätter. Det breda sortimentet med kylda portionsrätter passar många patienter, går att förvara länge i kylskåp innan uppvärmning och kan erbjudas till patienter som vill äta på andra tider än vid lunch och middag.  
  • Kom ihåg att avboka måltider i god tid, om patienten av någon anledning inte ska äta den.  

Område Måltider arbetar dagligen med att utveckla och förbättra patientmenyerna för att de ska passa så många som möjligt.  

Här kan du läsa mer om tips och recept för att minska matsvinnet:  

”Ge maten chans till revansch” – Tips och recept för minskat matsvinn - Servicewebben (vgregion.se) 

Resultat från senaste matsvinnsmätningen 

Svinnovation på lunchmenyn

Restaurang Gastronomen på SÄS i Borås samt NÄL Trollhättan uppmärksammar internationella matsvinnsdagen fredagen den 29 september.
Kom och smaka kockarnas ”Svinnovation”på dagens meny!
Svinnovation kallar vi den mat som ”räddas”från att bli svinn. Kockarna får i uppdrag att se vad som finns i kyl och frys och skapa goda
kreativa måltider utifrån det.

Tillsammans minskar vi matsvinnet!