Senaste mätningen visar ökat matsvinn i VGR
Varje år genomförs två matsvinnsmätningar i VGR, då minskat matsvinn är ett av delmålen i Miljömål 2030. Den senaste mätningen från februari visar att medelsvinnet i gram per portion har ökat från 119 till 126 gram per portion.
Mätningarna inkluderar matsvinn från kökens produktion, vårdavdelningarna samt sjukhusrestaurangerna. Matsvinnet från patientmåltiderna utgör 85% av det totala matsvinnet. Fem sjukhus har minskat sitt medelsvinn från patientmåltiderna: Östra, Skövde, Borås Trollhättan och Uddevalla. Tre sjukhus har ökat sitt matsvinn från patientmåltider: Sahlgrenska, Kungälv och Alingsås.
Framgångsfaktorer för att minska matsvinnet
- Låta patienten själv välja maträtt
Patienter som själv får välja maträtt äter upp mer av maten, vilket är positivt för både tillfrisknandet, minskat matsvinn och patientnöjdheten. - Beställ kylda portionsrätter
Våga beställa färre patientportioner och beställ istället kylda portionsrätter till patienter där det är osäkert om de kommer att vara på plats vid måltiden. Dessa rätter kan värmas upp senare eller sparas i kylskåpet till nästa måltid. - Beställ Liten måltid
Beställ Liten måltid till patienter med nedsatt aptit eller som har svårigheter att äta en normal portion. Till detta alternativ går det att välja till en aptitretande förrätt.
Sjukhusspecifika resultat av matsvinnsmätning
Resultatet från vårens mätning finns tillgängligt i mätverktyget Power BI via intranätet. Där finns samtliga rapporter för respektive vårdavdelning i VGR.
Senaste mätningen visar ökat matsvinn i VGR - Fastighet, stöd och service
Vill du lära dig mer om matsvinn?
Kontakta Område måltiders funktionsbrevlåda: maltider@vgregion.se
Läs mer om VGR:s miljömål Livsmedel - VGR gemensamt