Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt IT-stöd för patienttransporter i VGR

Ett nytt system är upphandlat och ska implementeras på åtta sjukhus under nästa år. IT-systemet ger möjlighet till effektivare arbetsflöden och uppföljning både för Regionservice och beställare från vården.

Tidigare har det inte funnits ett enhetligt IT-stöd inom VGR för patienttransporter och liknande vårdnära tjänster. Syftet med det nya systemet är att få ett regionövergripande IT-stöd för de interna patienttransporterna på sjukhusen.  IT-stödet ska underlätta för Regionservice att utföra effektiva servicetjänster som i sin tur kan frigöra resurser till kärnverksamheten (vården).

Vad blir den största skillnaden för vården?

Alla beställningar av patienttransporter kommer att ske via ett webbverktyg istället för via telefon. De som beställer transporter ser status och får överblick och struktur på alla beställningar som görs. Det standardiserade arbetssättet ger ökad möjlighet till uppföljning genom statistik och rapporter. Genom det nya arbetssättet går det också att optimera patienttransporterna på ett bättre sätt för att möta vårdens behov.

Med det nya systemet kommer patienter i högre grad komma fram i tid tid och det i sin tur ökar patientsäkerheten. 

Hur ser tidplanen ut?

IT- stödet ska implementeras och driftsättas i Regionservice och för vården. Mölndals sjukhus är först ut där implementeringen sker under december månad. Just nu utbildas vårdpersonal och personal från Regionservice i systemet. I februari 2020 beräknas systemet vara igång.

- Systemet verkar vara väldigt användarvänligt, vilket kommer göra det lätt att lära ut, säger Jenny Johansson, vårdenhetschef på Mölndals sjukhus. Bra att man kan boka transporterna i förväg, när vi vet att någon patient till exempel ska till röntgen dagen efter. Upplevelsen är också att det kommer att underlätta hanteringen, när vi kan se att en transport är bokad.

Efter implementering överlämnas projektet till drift, förvaltning och support och de två befintliga IT-stöden för patienttransporter inom Regionservice kommer att avvecklas. 

Senast uppdaterad: 2024-02-09 21:37