Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Viktigt att städa rätt för att förhindra smitta

Regionservice lokalvårdare hjälper på vissa sjukhus till med städning vid specifik smitta, i rum med inneliggande covid-19-patienter

Att städa på sjukhus kräver extra noggrannhet och att städrutiner följs. Alla lokalvårdare inom Regionservice har på bara några veckor fått en uppfräschning av sina kunskaper i basala hygienrutiner. De lokalvårdare som ska hjälpa vården har under våren kontinuerligt fått utbildning, för att medarbetarna ska känna sig trygga. Det kommer nya direktiv med jämna mellanrum så rutinerna ändras ofta.

- Vi har tagit fram ett utbildningspaket som rör covid-19 och lokalvårdsrutiner och håller det uppdaterat efter hand det kommer nya direktiv, säger Ingrid Karlsson, processledare för lokalvård på Regionservice.

Romana Radman är lokalvårdare på NÄL och en av dem som lär upp nyanställda och städar hos patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19. Med ett ökat antal covid-19 patienter på NÄL är några av kollegorna oroliga, men inte Romana.

– Gör vi vårt jobb på rätt sätt behöver man inte bli rädd, berättar hon.

Romana upplever en ökad uppskattning från både patienter och personal sedan covid-19 bröt ut. Uppskattningen visar vilken viktig roll lokalvården har för en trygg och säker miljö för patienter och personal på sjukhusen.

Hur går det till vid rengöring och desinfektion av covid-19?

I gemensamma lokaler städas alla tagytor, exempelvis:

  • Dörrhandtag, dörrkarmar, dörrfoder
  • Strömbrytare
  • Tagytor på handfat och toalettstol
  • Handtag på lådor och skåp

Rengörings- och ytdesinfektionsmedel samt engångsmaterial används, som sedan slängs som riskavfall. Skyddsutrustning används enligt regional rutin.

Läs mer: Att städa det som inte syns 

Senast uppdaterad: 2020-04-27 14:57