Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fler kylda rätter på patientmenyn

Till hösten erbjuds fler vegetariska alternativ samt spännande klassiska och moderna rätter i menyn för kylda portionsrätter.

Under tidig vår 2020 beviljades område Måltider klimatväxlingsmedel av VGR för projektet ”Recept och menyutveckling för klimatsmarta måltider och kylda portioner”. Kocken och entreprenören Pelle Danielsson (tidigare ägare av restaurangen ”Hos Pelle”) har tillsammans med köket på Sahlgrenska tagit fram och utvecklat nya recept till menyn med kylda portionsrätter.

- Enligt önskemål från kunder har fokus varit att utveckla fler vegetariska rätter men kockarna har även arbetat fram klassiska och moderna rätter, exempelvis kålpudding, Butter Chicken med korianderris och svamprisotto med citrus, berättar Ajna Hällefrid, verksamhetsutvecklare område Måltider.

Rätterna produceras på Sahlgrenska och Skövde sjukhus och levereras till Östra, Mölndal, Kungälv, Uddevalla, Trollhättan och Borås. Ambitionen är att kunna erbjuda en variation på cirka 20 rätter på menyn.

- Vi kommer implementera de nya rätterna redan i höst, säger Ajna. Menyn för kylda rätter ska anpassas utifrån säsong, efterfrågan och popularitet.

Många fördelar med kylda rätter

De kylda portionsrätterna togs fram som ett komplement till den ordinarie patientmenyn som en flexibel måltidslösning där patienter som av olika skäl inte vill eller kan äta på ordinarie serveringstider ska kunna få god och näringsriktig mat. Men det finns fler fördelar - på vissa sjukhus finns automater med kylda portioner där patienter själva kan hämta mat. Kylda portionsrätter finns tillgängliga för både anhöriga och personal, med beställning och betalning via Swish. Och istället för att vårdavdelningarna ”extrabeställer” matbrickor för att säkerställa att mat ska finnas för exempelvis nyinkomna patienter, kan de istället ha kylda portionsrätter i avdelningsköket som bara är att värma vid behov. På så sätt bidrar de kylda rätterna till minskning av matsvinnet.

Vårens matsvinnsmätning

Den senaste matsvinnsmätningen från vårdavdelningar som gjordes i maj visar en liten minskning, minus 3 gram, för medelsvinnet i gram per portion sedan mätningen i september 2019.

Av totalt tio deltagande sjukhus hade hälften minskat sitt matsvinn medan övriga hälften ökat eller bibehållit tidigare nivå.

- Man kan i mätningen urskilja att svinnet i form av orörda tallrikar ökat en hel del sedan senaste mätningen. Vi hoppas att vår satsning på de kylda rätterna kan minska matsvinnet ytterligare, säger Ajna Hällefrid.

Fakta om kylda portionsrätter

De kylda portionsrätterna är till största del lagade från grunden och ger patienter möjligheten att välja måltid efter egen smak och aptit. Stor vikt har lagts på smak och utseende. Maten lagas av utbildade kockar med matglädje i ett KRAV-märkt kök och är en del i vårt arbete med minskat matsvinn och minskad klimatpåverkan.

De kylda rätterna erbjuder ett brett utbud med maträtter som är laktosfria, glutenfria, vegetariska, utan fläskkött samt lättuggade. De beställs via webbverktyget Matilda.

Senast uppdaterad: 2023-12-04 16:27