Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Regionservice bemannar covid-testning på Landvetter flygplats

Den 1 september tog Regionservice över bemanningen för PCR-provtagningen på Landvetters flygplats, där civilförsvarsförbundet bemannat sedan i mars.

Förfrågan att ta över uppdraget för VGR kom från enheten för säkerhet och beredskap (ESB) för cirka en vecka sedan.

- Det har gått otroligt snabbt. Vi hade medarbetare som var intresserade av att stötta upp och efter att ha gjort en schemaomläggning så tackade vi ja. Nu har vi både vikarier och tillsvidareanställda som har gått under upplärning hos civilförsvarsförbundet. Medarbetarna ska också vara behjälpliga gränspolisen att testa de som ska avvisas vid gränsen, säger Fredrik Karlsson, områdeschef Östra. 

Det är cirka 10 medarbetare som står på Landvetter flygplats, tre personer åt gången, antingen förmiddag eller eftermiddag. Medarbetarna bemannar provtagningsstationen från kl. 6.00 på morgonen till midnatt, alla dagar i veckan och delar ut tester till de som vill ha och som kommer från en utrikesresa.

–  Vi frågar först var de bor, de som bor i Västra Götalands, Hallands och Jönköpings län får testet gratis. Övriga får gå till sin vårdcentral eller köpa ett snabbtest. Det är jättespännande och roligt! Vi träffar otroligt många människor som är trevliga! De ställer ofta en massa kringfrågor som var man tar bussen och liknande. Även de som inte är från Sverige vill ta test. Det blir mycket övning på engelska och kommunicera med kroppsspråk, berättar Eva Pfrunder, som jobbar som servicevärd på Östra sjukhuset och är undersköterska i grunden.

Själva provtagningen sker i ankomsthallen och kan tas medan man väntar på sitt bagage, bakom ett ”valbås”. Proverna skickas till Mölndal och man får sitt provsvar efter 1-2 dagar genom att logga in med en personlig kod.

Planer finns på att förenkla provtagningen för de som väljer att testa sig genom att använda samma sorts gurgeltester som nu införs i skolorna. Uppdraget sträcker sig fram till årsskiftet. 

- Det finns ett stort förtroende för att Regionservice kan lösa denna typ av uppgift. Det är många inom Västra Götalandsregionen som uttalar sig mycket positivt kring hur vi på Regionservice ställt upp och levererat på ett väldigt bra sätt, både i ordinarie leveranser och alla tillkommande extrauppdrag som pandemin medfört. Uppdraget på Landvetter är att bra exempel på detta, säger Erik Hallberg, affärsområdeschef.

Läs mer: Covid-testningen på flygplatsen fortsätter - öppettiderna förlängs | VGRfokus