Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Full fart i satsning på vårdnära servicetjänster för avlastning i vården

Sedan i juni stöttar extra många servicemedarbetare vården genom att utföra vårdnära servicetjänster i ett 70-tal verksamheter.

I april beslutade Personalutskottet att avsätta 37 miljoner kronor för att finansiera en tillfällig utökning av vårdnära servicetjänster. Syftet är att möjliggöra återhämtning för sjukvårdens medarbetare som haft en långvarigt höjd belastning till följd av covid-19-pandemin. Initiativet omfattar stöd av medarbetare från Regionservice inom områdena lokalvård, måltidshantering, materialförsörjning och patienttransporter. Från mitten av juni stöttar cirka 100 servicemedarbetare ett 70-tal avdelningar och mottagningar med vårdnära servicetjänster vid samtliga fem sjukhusförvaltningar.

Responsen från de vårdverksamheter som tagit del av stödet har hittills varit positiv och visat på ett väl fungerande samarbete med Regionservice. I en artikel som Sunt Arbetsliv har skrivit intervjuas bland annat vårdmedarbetare och vårdenhetschefer vid SÄS Borås om hur de uppfattar stödet med vårdnära servicetjänster. Enligt intervjupersonerna har stödet bidragit till att förbättra arbetsmiljön i vårdverksamheterna och gett vårdpersonalen möjlighet att lägga mer tid på det patientnära omvårdnadsarbetet.  

- Nu hinner vi hjälpa till mer med patientarbetet och så hinner vi ta våra luncher. Innan var det stressigare. Vi har verkligen nytta av hjälpen vi får och skulle gärna ha den även i fortsättningen, säger undersköterskan Evelina Andersson i artikeln.

Under september har respektive sjukhusförvaltning i dialog med Regionservice sett över om de är i behov av ytterligare stöd. Målsättningen är att fler servicemedarbetare ska kunna stötta vården med start i oktober.

- Vi har fått mycket positiv återkoppling både från vårdmedarbetare och de servicemedarbetare som vi har anställt i initiativet. Det är fantastiskt roligt att höra att våra medarbetare gör skillnad för de vårdmedarbetare som har haft hög arbetsbelastning under pandemin. Nu ser vi tillsammans med sjukhusen över om de har behov av ytterligare stöd som ryms inom den budget som finns avsatt för initiativet, säger Erik Hallberg, affärsområdeschef Regionservice och projektägare för projektet.

Artikel i Sunt Arbetsliv: De avlastar pandemitrött vårdpersonal

Senast uppdaterad: 2021-10-01 08:23