Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hjälpmedelscentralen bidrar till forskning och vetenskap

Åsa Nilsson, hjälpmedelskonsulent på Hjälpmedelscentralen, har ingått i en referensgrupp som har granskat och bidragit med synpunkter till dokumentet ”Skuldersmärta, prevention och behandling hos aktiva rullstolsbrukare – en vägledning”. Dokumentet är framtaget av en arbetsgrupp med lång klinisk erfarenhet av rehabilitering av personer med ryggmärgsskada och är tänkt att vara en nationell vägledning vid rehabilitering.

- Det var jätteroligt att bli tillfrågad. Jag har en bakgrund på ryggmärgsskadenheten, det var nog därför de kom att tänka på mig. Vi har som en del i vårt uppdrag att hålla oss uppdaterade med ny forskning, så det här passade bra in, säger Åsa Nilsson. När man väljer och anpassar en rullstol är det viktigt att tänka på hur den fungerar i vardagen och det liv man vill leva, inte bara att sittställningen är bra. En vanlig dag kan innebära flera lyft i och ur bilen och manövrering i många olika sammanhang. Det är vanligt med skuldersmärta, ofta kan det bli 3500 körtag på en dag vid aktiv manövrering, och är rullstolen inte bra anpassad kan det såklart bli problem. Många fler skulle också kunna bli mer aktiva och självständiga med bättre inställda och anpassade rullstolar.

Råd och stöd

Som hjälpmedelskonsulent är man expertstöd till förskrivare som efterfrågar råd vid förskrivning av hjälpmedel. Vi har kontakt med många förskrivare och hjälper dem att hitta rätt. En del har väldigt stor erfarenhet av rullstolar och hur de fungerar, och andra har baskunskaper och kan behöva mer stöd. Vi ska vara ett stöd för alla. Det är väldigt lärorikt och kul och ett jobb där jag känner att jag gör mycket nytta. Dokumentet som Åsa var med och granskade är en del i hjälpmedelskonsulentens arbete. Du hittar dokumentet på fysioterapeuternas hemsida:

skuldersmarta-prevention-och-behandling-hos-aktiva-rullstolsbrukare--en-vagledning-210831.pdf (fysioterapeuterna.se)

Senast uppdaterad: 2022-06-29 23:09