Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hjälpmedelscentralen inför digitala hjälpmedel

I slutet på november startar Hjälpmedelscentralen med leveranser av digitala hjälpmedel till vården i Västra Götaland. De tre första vårdcentralerna börjar då att arbeta med patienter med hypertoni med hjälp av egenmonitorering och digital blodtrycksmätare som patienten själv använder i hemmet.

- Om allt fungerar uppskattar vi att det handlar om mellan 1000–2000 invånare som får digitala hjälpmedel första året och att om fem år handlar det om tiotusentals invånare som använder digitala hjälpmedel för att vara mer självständiga och förebygga försämring kopplat till olika behov inom hälso- och sjukvård eller socialtjänst, säger Almir Avdic, projektledare för digitala hjälpmedel på Hjälpmedelscentralen. 


Det är Västra Götalandsregionen och VästKom (företrädare för de 49 kommunerna) som gemensamt leder arbetet med att etablera en gemensam försörjning av digitala hjälpmedel. Syftet med att samarbeta kring en gemensam försörjning är att det blir bättre för invånarna och en mer jämlik tillgång av digitala hjälpmedel – precis som det fungerar för övriga hjälpmedel idag. Tolv kommuner har redan anslutit, och fler väntas ansluta snart.
 

För Regionservice del så innebär samarbetet att både Hjälpmedelscentralen och Läkemedelsnära produkter kan få nya produkter i sortimentet under det närmaste året. 

Än så länge är det sex nya produkter som ska införas. Det är digital blodtrycksmätare, digital våg, digital pulsoximeter, digital glukosmätare, HbA1c-mätare för hemmabruk och en läkemedelsrobot. Huvudlager och support kommer att placeras på Hjälpmedelscentralen i Skövde. 

Senast uppdaterad: 2022-09-28 10:37