Kraftsamling för elektrifiering i Västra Götalandsregionens egna verksamheter
Västra Götalandsregionen gör just nu en västsvensk kraftsamling för hållbar omställning inom elektrifiering, som en del av Miljömål 2030 och Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030.
Under våren 2021 har Regionservice, i samarbete med Koncernkontoret och Västfastigheter, tagit fram en införandeplan för elfordon och infrastruktur för laddning inom Västra Götalandsregionens egna verksamheter.
- Syftet med planen är att svara upp mot och bidra till den snabba teknik- och elektrifieringstrend som nu pågår. Planen är ett av många initiativ för att nå våra miljömål och samtidigt bidra till vår gemensamma utveckling av hela Västra Götaland, säger Gustaf Zettergren, miljöchef i Västra Götalandsregionen.
Effektiva person- och godsflöden är en central del i många av Västra Götalandsregionens verksamheter. Samtidigt är transporter en stor källa till utsläpp och det är viktigt med en hållbar transportverksamhet.
För att öka andelen fossilfria och utsläppsfria transporter behöver andelen elektrifierade fordon öka både i Västra Götalandsregionens egen fordonsflotta och i de köpta transporttjänsterna. Införandeplanen ska leda till att Västra Götalandsregionen når målet med minst 30% elfordon inom den egna verksamheten till slutet av 2025.
- Det är en komplex uppgift att balansera verksamhetsbehov, ekonomi, tillgång till mogen teknik och miljönytta. Framgångsfaktorn för införandet kommer vara stor delaktighet från berörda verksamheter och en tvärfunktionell samordning, både internt och externt, säger Freddie Ilmerstedt, projektledare för framtagande av införandeplanen.
Läs mer
Västra Götalandsregionens mål för miljö och social hållbarhet:
Hållbarhet - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Kraftsamling elektrifiering för Västra Götaland:
Elektrifiering
-
I september 2021 implementerades en ny e-fakturatjänst som innebär att all elektronisk fakturering sker genom en regionalt förvaltad tjänst.
-
Sedan i juni stöttar extra många servicemedarbetare vården genom att utföra vårdnära servicetjänster i ett 70-tal verksamheter.
-
I november skickas en kundenkät ut till de förvaltningar som använder och beställer Regionservice tjänster.
-
Pandemirestriktionerna har upphört. VGR Konferens och Event och mötesservice har förberett konferensverksamheten inför det ”nya normala”.
-
Västra Götalandsregionen gör just nu en västsvensk kraftsamling för hållbar omställning inom elektrifiering, som en del av Miljömål 2030 och Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030.
-
Arbete pågår med att ta fram ett beslutsunderlag för lokalisering och dimensionering för de av regionens försörjningsfunktioner som finns i servicenämndens regi.
-
Projekt “Välfärdsteknik i samverkan” undersöker enhetligt sortiment av digitala hjälpmedel för invånare, region, kommun och privata vårdgivare i Västra Götaland.
-
Den 1 september tog Regionservice över bemanningen för PCR-provtagningen på Landvetters flygplats, där civilförsvarsförbundet bemannat sedan i mars.
-
Breddinförandet av MiV 2.0 har tagit fart och nu pågår fyra lokala införandeprojekt i Regionen.
-
SÄS Hotell är ett vårdhotell för patienter som inte behöver en traditionell vårdplats. Här jobbar servicemedarbetare och vårdpersonal sida vid sida för att ge god service och medicinsk vård i en trygg miljö.