Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Ökat tryck på telefoniservice i covid-tider

När covid-19 bröt ut var Västra Götalandsregionens telefonister några av de första som märkte av ett ökat tryck på verksamheten med samtal från oroliga patienter och medarbetare från vården.

Begränsad framkomlighet till 1177 ger ökat tryck på växeln

I och med utbrottet av covid-19 ökade samtalen till 1177 och framkomligheten blev begränsad. Patienterna vände sig då till Västra Götalandsregionens växel, som är placerad hos Regionservice, för att få hjälp och rådgivning. I startskedet av utbrottet, innan sjukvården hade hunnit få fram tillgänglig information, var frågorna från patienterna många. Det handlade om provtagning, positiva eller negativa besked gällande smitta, besöksförbud, vårdtider, inställda operationstider och oro för anhöriga eller sig själv. I dagsläget får telefoniservice dagligen samtal från privatpersoner som vill skänka exempelvis handsprit och munskydd till vården. Även restaurangägare ringer in och vill leverera mat till vårdpersonal som tack för deras fina arbetsinsats.

Snabb omställning och samarbete över gränserna

I och med en ökad arbetsbelastning och ett ökat tryck på antal inkommande samtal insåg man snabbt vikten av det uppbyggda samarbetet över gränserna. Telefoniservice är placerad på tre olika orter, Borås, Vänersborg och Göteborg, vilket är en styrka i rådande situation i och med en minskad risk för att verksamheten ska slås ut.

Växeln är en viktig funktion för sjukhusen, speciellt i kris när sjukhusen går upp i stab- eller förstärkningsläge, för att kunna bemöta och ge svar till oroliga patienter. Telefonisterna har en avgörande roll och måste snabbt ställa om för att kunna besvara och hantera frågor kring organisatoriska förändringar. Från en timme till en annan kan nya beslut ha tagits och nya riktlinjer eller ändringar införts som påverkar patienterna. Växeln är första vägen in till vården för patienten och de behöver kunna ge korrekt och tydlig information till dem som ringer in.

Nya larmrutiner har införts och jourlinjer har skapats

Det har införts nya larmrutiner på bland annat förlossningen på NU-sjukvården på grund av covid-19. Det är viktigt för vården att känna till om patienten har symtom av covid-19 eller ej för att kunna förbereda sig på rätt sätt. Därför har nya larm satts upp och tagits i bruk.

I samband med upprättandet av fältsjukhuset på Östra bidrog även växeln med både telefoner och nya jourlinjer.

- Våra medarbetare har under denna period verkligen påvisat hur bra de är på att ställa om, behålla den positiva andan och kämpa tillsammans. De har matats med mycket information och nya rutiner, inte vetat vad som väntar när de kommer till arbetet men ändå varit glada och stöttat varandra, säger Violeta Vuckovic servicechef för telefoniservice Borås, Annika Johansson servicechef för telefoniservice Göteborg och Tommy Andersson servicechef telefoniservice Vänersborg.


Senast uppdaterad: 2020-04-27 13:19