Det här är Hjälpmedelscentralen
Hjälpmedelscentralen är ett kompetens- och logistikcenter för de 49 kommunerna, 200 vårdcentraler och 17 sjukhus i Västra Götaland. De finns i Borås, Mölndal, Skövde och Uddevalla.
Hjälpmedelscentralen tar hand om inköp, lagerhållning, distribution samt service och underhåll av hjälpmedelsartiklar. De hjälper också förskrivare med bland annat hjälpmedelsrådgivning, individuell utprovning, anpassningar samt studiebesök och utbildningar.
Inom Hjälpmedelscentralen arbetar det cirka 400 personer som består av administrativ personal, hjälpmedelskonsulenter, produktkonsulenter, specialanpassningstekniker, underhållstekniker, rekondtekniker, lagertekniker, avropare och koordinatorer.
Vad gör en underhållstekniker på Hjälpmedelscentralen?
En underhållstekniker utför reparationer på alla hjälpmedel som har gått sönder, framför allt hemma hos patienten. De byter bland annat hjul på rollatorer och rullstolar, byter batterier och reparerar skadade motorer i elrullstolar. De utför även besiktningar på lyftar och förebyggande underhåll till exempel att byta filter vid bestämda intervall. Underhållsteknikerna utför cirka
30 000 underhåll och cirka 5 000 besiktningar per år.
Hjälpmedelscentralen i siffror
Det finns cirka 8 000 förskrivare inom Västra Götalandsregionen. De har möjlighet att beställa hjälpmedel från Hjälpmedelscentralen. Folkmängden i Västra Götaland är cirka 1,7 miljoner, 10 procent av dem har ett hjälpmedel eller fler. Hjälpmedelscentralen har cirka 350 000 uthyrda individmärkta hjälpmedel varav:
- 26 000 manuella rullstolar, 72 000 rollatorer, 4 500 lyftar och 3 800 elrullstolar
- 120 000 rekondaktiviteter
- 6 000 konsultationer och 80 000 inkommande samtal
- 64 procent av alla levererade individmärkta hjälpmedel var återanvända det vill säga rekonditionerade av HMC
-
Servicenämnden har ansvaret för Västra Götalandsregionens måltidsverksamhet och dess utveckling. Nu är många års arbete sammanfattat i en slutrapport.
-
Under perioden 10-30 november har du som kund chansen att svara på den kundenkät som Regionservice skickar ut till de förvaltningar som använder och beställer våra tjänster.
-
På Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) har renoveringar för psykiatriavdelningen och infektionsavdelningen genomförts och nya byggnationer färdigställs nu i olika etapper.
-
Hjälpmedelscentralen är ett kompetens- och logistikcenter för de 49 kommunerna, 200 vårdcentraler och 17 sjukhus i Västra Götaland. De finns i Borås, Mölndal, Skövde och Uddevalla.
-
Regionservice har efter ett lyckat införande på område Sahlgrenska beslutat att starta bemanningspool på flera sjukhusområden. Område Fyrbodal och Skaraborg är redan igång.
-
Materialförsörjning i vården MiV 2.0 håller på att införas på flera avdelningar på Skaraborgs sjukhus Skövde (SkaS) och inom kort också i den nya tillbyggnaden på Drottning Silvias Barnsjukhus på Östra sjukhuset.
-
Har du behov av att genomföra en konferens, mässa eller ett event? Ta hjälp av Event och mötesservice före, under och efter ditt arrangemang. Digitala lösningar är ett effektivt sätt för kommunikation, även i större grupper och för olika ändamål.
-
Från och med den 1 januari 2021 tar Regionservice över driften av Närhälsans konferenslokaler på Kungshöjd i Göteborg. De nya lokalerna kommer kunna bokas via VGR Konferensbokning.
-
Nyligen lanserade Löneservice en första digital utbildning i Heroma Webb för chefer inom regionen. Utbildningen går att hitta via Lärportalen.
-
Under oktober deltog Ekonomiservice från Regionservice digitalt på Visma Commerce Användardagar. På konferensen tilldelades VGR en andraplats för att ha ökat andelen ordermatchade fakturor i Marknadsplatsen med 17 procent under året.
-
Resultatet av mätningen som gjordes under vecka 40 visar en minskning av det totala matsvinnet på - 8 gram per portion sedan föregående mätning som gjordes vecka 10. Samtidigt har även antal tillagade portioner minskat med nästan 12%.