Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Enklare att välja klimatsmart måltid

Regionservice måltidsverksamhet gör det nu enklare för patienter och restauranggäster att välja klimatsmart genom att märka de rätter på menyn som har lägst klimatavtryck med ett grönt löv.

Den nya klimatmärkningen är ytterligare ett steg i syfte att uppnå Västra Götalandsregionens miljömål.

-Klimatmärkningen är en del av VGR:s miljömål för 2030 men område Måltider lanserar den redan den 11 januari 2021, säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider.

Mat står för ungefär 25% av Sveriges totala klimatpåverkan. Genom att klimatmärka menyn underlättar det att som konsument göra ett medvetet val.

- Det har varit en tid med noggrant arbete för att kunna klimatmärka menyerna och räkna fram rätt mängd kg CO² ekvivalent per portion. Med stöd av Regionservice kommunikationsenhet är vi äntligen redo för lansering! berättar Annika Larsson, en av de två verksamhetsutvecklare som har arbetat med klimatmärkningen av menyn.

Klimatsmarta och hållbara måltider

Enligt Västra Götalandsregionens miljömål ska 50 % av inköpta livsmedel vara ekologiska. Miljömålen innebär också att den mat som serveras ska vara klimatsmart och hållbar. Förutom klimatmärkning av menyn har arbetet under lång tid bland annat inneburit förankring i den egna verksamheten, utbildning av måltidspersonal, menyförändringar och förändrade inköp av livsmedel.

- Vi använder endast svenskt kött för att värna om den svenska djurhållningen och därmed undvika onödig antibiotikaanvändning, berättar Carina Hammarberg, verksamhetsutvecklare område Måltider.

Ett exempel på hur en måltid kan bli mer klimatsmart är genom att använda sojafärs istället för köttfärs. Sojabönor, liksom andra bönor och linser, har generellt väldigt låg klimatpåverkan, förutsatt att de kommer från odlingar som inte påverkar den biologiska mångfalden negativt. År 2015 blev måltidsverksamheten KRAV-certifierad och har varit det sedan dess. Genom att öka andelen KRAV-märkta och ekologiska produkter minskar risken att använda livsmedel med stor påverkan på miljön.

Fakta

Sojabönan har blivit ökänd för att orsaka stora problem i främst Sydamerika, där skogar skövlas för att ge plats åt odlingsmark för sojabönor. Anledningen är den ökande köttkonsumtionen i världen: djuren behöver foder och det tvingar fram nya odlingar. VGR är noga med ursprunget för de sojabönor som köps in, så att de inte kommer från områden där odlingen påverkar den biologiska mångfalden negativt. 
Innehållet kunde inte laddas

Senast uppdaterad: 2020-12-17 11:43