Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Digitalisering av lokalvård

Nean som städar på SÄS BB var bland de första att börja använda läsplattan - hon är väldigt nöjd med det nya arbetssättet.

Regionservice fortsätter sin satsning att digitalisera tjänsten lokalvård, något som både ger effektivare arbetstid och avlastning för medarbetarna.

Städrobotar på prov

Regionservice har köpt in två städrobotar för att utveckla och utvärdera städning av golv i sjukhusmiljö över dygnets alla timmar, med syfte att höja kvaliteten samt bidra till en bättre arbetsmiljö. Under en testperiod kommer robotarna att städa sjukhusgolv på SÄS i Borås och NÄL i Trollhättan. De nya städrobotarna är en uppgraderad version av den städrobot som redan finns på Mölndals sjukhus. De kan köras både manuellt och gå på automatiskt körläge. 

– Roboten skurar, sopar och moppar och har sensorer som gör att den kan upptäcka olika hinder i alla riktningar. Den kan ladda, dosera och fylla på vatten helt själv vid sin servicestation. Den kan till och med ta hissen själv om man programmerar den till att göra så, säger Mikael Joensuu, verksamhetsutvecklare område SÄS. 

Genom att nyttja tekniken går det enkelt att kartlägga den mest optimala städbanan samt granska och ta ut rapporter via en molntjänst. Via en app kan roboten göras kompatibel med mobil eller läsplatta. 
I dagsläget städar roboten entrén på SÄS samt delar av kulvertsystemet på plan 1. Planen framöver blir att den troligtvis kommer att gå nattetid på mottagningar som har behov av att vara klara tidigt på morgonen för patientbesök. 

– Roboten kan göra störst nytta nattetid då mindre personal är på plats. Vid eventuella förhinder där roboten behöver stöttas manuellt har vi dygnet-runt personal i form av patienttransportörer som då kan vara behjälpliga. Många av våra medarbetare tycker att det är spännande och roligt att testa nya maskiner. När roboten är ute och städar så väcker den uppmärksamhet både hos vårdpersonal och besökare, ett uppskattat inslag som väcker stor nyfikenhet, berättar Mikael.
 
På NÄL i Trollhättan finns den andra roboten, som nu efter att pandemin minskat har börjat testköras.  

– NÄL som sjukhus har breda korridorer som möjliggör städning av publika ytor som huvudentrén men i förlängningen så kommer vår robot även att åka hiss och ta korridorer på andra våningsplan. Roboten kommer initialt att köras dagtid. Sedan när vi stämt av att allt fungerar kommer vi köra den kvälls- och nattetid. Det ska bli roligt att få köra där det är många människor som passerar och se den digitala utvecklingen bli ett med vardagslivet, säger Eva Jofall, verksamhetsutvecklare område Fyrbodal. 

Nytt digitalt städplaneringsverktyg

På Södra Älvsborgs sjukhus har lokalvårdarna börjat använda sig av ett digitalt städplaneringsverktyg. Man ser sin städlista, med sina dagliga uppgifter, på en läsplatta som sitter på städvagnen. Städlistan styrs efter den regionala städriktlinjen så att de gällande hygien- och kvalitetskraven uppfylls för Västra Götalandsregionens olika lokaltyper. 

– Vi har en samordnare här från Skene, Alejandro Ignes Cabrera, som hjälper till med införandet. Han skapar städområden i systemet samt utbildar och stöttar våra medarbetare. Det är så roligt att vi äntligen är igång, efter pandemins fördröjning, säger Anne Lind, servicechef område Södra Älvsborg. 

Den digitala städmodulen kommer införas löpande på alla sjukhus i Västra Götalandsregionen.