Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ny klimatsmart meny på Gullbergsvass konferens

I början av februari lanserar Gullbergsvass konferens en ny klimatsmart och hälsofrämjande meny för deras konferensbesökare. Det är en del i det miljöarbetet som ligger dem varmt om hjärtat.

-Menyn är en del av vårt bidrag till Västra Götalandsregionens miljöarbete i stort och hur vi tillsammans arbetar hälsofrämjande, säger Kim Aulin, konferensvärd och miljöombud på Gullbergsvass konferens. Menyn gör det enkelt för våra gäster att äta ekologiskt, Fairtrademärkt, närproducerat, vegetariskt och framförallt väldigt gott till frukost, lunch eller fika.

Menyn lyfter de vegetariska alternativen, men också det mer hälsofrämjande genom att använda mindre raffinerat socker (vitt socker).

-Fikor behöver inte bestå av vitt socker och vetemjöl och det ska vara självklart att vilja ha sitt möte eller sin utbildning hos oss på Konferenscentrum istället för på stan, säger Kim.

Det röda köttet har valts bort, menyn är dock inte helt vegetarisk utan erbjuder kyckling, som är ett klimatsmart val om man vill äta kött.  

Valet av råvaror till menyn har gjorts utifrån klimatperspektiv. En annan del av miljöarbetet har varit att ta bort små plastförpackningar med dressing och smör. Småförpackningarna med dressing och smör har ersatts med större förpackningar. Detta arbete går i linje med målen i Västra Götalandsregionens Miljöplan 2017-2020.  

Gullbergsvass konferens vill föregå med gott exempel och göra valet lätt för konferensbesökarna. Kim ser att Gullbergsvass personal har möjlighet att inspirera besökare och kollegor och ge förståelse för att man faktiskt kan göra skillnad.  

Gastronomen, som maten beställs ifrån, har fått välja de ekologiska och de närproducerade produkterna. Bagaren Pierre i Gastronomens bageri på Sahlgrenska har arbetat fram hälsosammare alternativ till den traditionella fikan och dessa presenteras nu i menyn.  

Gullbergsvass är först ut med menyn och tillsammans med övriga enheter inom konferenscentrum kommer de samspela och arbeta vidare kring menyer och vad som serveras till våra konferensgäster.

Kim berättar att mat är något som alla kan relatera till och för henne har alltid attityden kring viktiga frågor varit lockande. Därför tycker hon arbetet kring menyn har varit väldigt roligt och inspirerande.

-Det är spännande att vara med och förändra och förnya. Menyn innehåller något för alla och gör det lätt att välja rätt både för miljön och hälsan, säger hon.  

-Kim är en eldsjäl. Tillsammans med övriga medarbetare och genom uppmuntran och tillåtelse från chefer bidrar Gullbergsvass konferens nya meny både till att minska miljöbelastningen och till bättre hälsa för Gullbergsvass besökare, säger Lena Nilsson, miljöstrateg på Regionservice. Att utöka perspektivet från vegetariskt till att titta på klimatperspektivet på alla råvaror är rätt väg att gå, menar Lena. Alla steg mot en hållbar utveckling är viktiga och i arbetet att göra rätt val lätt att ta för besökare är Gullbergsvass tillsammans med Gastronomen på Sahlgrenska ett föredöme inom branschen, som vi ska vara stolta över, säger Lena. 

Fakta klimatsmart meny

- Råvaror med låg klimatpåverkan

- Meny fri från rött kött (gris, ko)

- Råvaror efter säsong

- Mat med fokus på frukt, grönt och vegetariskt/veganskt

- Portioner och produkter som minskar matsvinnet

- Minst 50 procent ekologiska livsmedel (mål att uppnå fram till 2020)

- Råvaror med så få tillsatser och naturfrämmande ämnen som möjligt

- Fairtrademärkta produkter

- Ett modernt och tidsenligt utbud som tål konkurrens gentemot aktörer på stan

 

Fakta matsvinn

Matsvinnet har minskat drastiskt efter att beställningen av eftermiddagsfika setts över.

Vi arbetar mer resurssmart och försöker hela tiden påverka våra leverantörer när det kommer till engångsmaterial, förpackningar och plast.

Hälsosammare alternativ till salladerna kommer att erbjudas, hälften av portionsdressingarna byts ut mot vinägretter från Gastronomen.

Smöret i portionsförpackningar kommer att bytas ut mot smör i större kärl.