Kompressionsklasser

Stödstrumporna har ett tryck under 15 mmHg vid ankeln och anti-trombosstrumporna ligger runt 16 mmHg. De sistnämnda skall endast användas som trombosprofylax. Många stödstrumpor tillverkas utan att ha en graderad kompression, det vill säga att trycket avtar uppåt. En kompressionsstrumpa i klass 1 har ett tryck vid ankeln mellan 15 – 20 mmHg, klass 2 ett tryck mellan 20 – 30 mmHg och klass 3 ett tryck mellan 30 – 40 mmHg.

Kriterier för förskrivning av kompressionsstrumpor i Handboken för hjälpmedelsförskrivning – Endast klass 2 eller högre om annat inte kan motiveras av medicinska skäl. I vissa fall två klass 1 strumpor ovanpå varandra då patienten inte kan dra på sig en klass 2-strumpa själv.p;                                                                                    

Vid venös insufficiens – se till att det är utfört arteriell och venös doppler före utprovningen!

Om patienten bara söker ett stöd för benen och har lätta svullnader skall de använda en stödstrumpa. En kompressionsstrumpa i klass 1 är oftast mer hållbar och ger en avtagande kompression med mer exakt kompression och bör rekommenderas till patienten om denne är beredd att betala det högre priset. Dessa strumpor finns att köpa i standardstorlek på Apoteket samt i en del Hälsobutiker. Om patienten inte passar i standardstorlekarna kan vi vara dem behjälpliga med att beställa måttsydda strumpor med lägre kompressionsklass än 2 direkt från firmorna, men patienten får då bekosta strumpan själv.