Projekt undersöker enhetligt sortiment av digitala hjälpmedel
Projekt “Välfärdsteknik i samverkan” undersöker enhetligt sortiment av digitala hjälpmedel för invånare, region, kommun och privata vårdgivare i Västra Götaland.
I mars 2021 beslutade Styrgrupp IT i Väst (SITIV) att genomföra ett projekt med uppdrag att undersöka om Hjälpmedelscentralen i Västra Götaland skulle kunna förse de 49 kommunerna, Västra Götalandsregionen, samt de privata vårdgivarna med ett enhetligt sortiment av ”digitala hjälpmedel”* och iså fall hur. Detta ska levereras genom ett beslutsunderlag med tillhörande referensunderlag senast den 17 december 2021. Projektet har fått namnet ”Välfärdsteknik i samverkan” och startades formellt upp under april 2021.
För kommunernas räkning har Adam Krantz ifrån VästKom utsetts som projektledare och ifrån VGR har Emma Övelius samt Christofer Montell ifrån Lumell utsetts.
- Det är väldigt spännande att medverka i projektet som är till nytta för alla invånare inom Västra Götaland inom digitala hjälpmedel. Detta skulle, om vi kommer försörja Västra Götaland, innebära en utveckling av Hjälpmedelscentralens utbud inom både produkter och tjänster, säger Jonas Wiik, områdeschef HMC.
Under hösten kommer projektet att fokusera på framtagande av en principiell modell. En fördjupning på hur ett framtida införande kan gå till samt vilken väg som rekommenderas för Västra Götaland.
- Vi ska göra vårt allra bästa för att vara delaktiga och objektiva i projektet inför en kommande försörjningslösning. Det är viktigt att det blir en lösning som är smart och effektiv för alla inblandade parter, avslutar Jonas Wiik.
Läs mer
Här kan du läsa mer on projektet:
Projektsida för välfärdsteknik i samverkan
Om digitala hjälpmedel
I begreppet ”digitala hjälpmedel” inräknas både traditionella hjälpmedel med digitala komponenter men även det område som vanligtvis benämns ”välfärdsteknik”. Projektets officiella definition av digitala hjälpmedel lyder: ”Digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning, oavsett om den är individuellt utprovad eller inte”
-
I september 2021 implementerades en ny e-fakturatjänst som innebär att all elektronisk fakturering sker genom en regionalt förvaltad tjänst.
-
Sedan i juni stöttar extra många servicemedarbetare vården genom att utföra vårdnära servicetjänster i ett 70-tal verksamheter.
-
I november skickas en kundenkät ut till de förvaltningar som använder och beställer Regionservice tjänster.
-
Pandemirestriktionerna har upphört. VGR Konferens och Event och mötesservice har förberett konferensverksamheten inför det ”nya normala”.
-
Västra Götalandsregionen gör just nu en västsvensk kraftsamling för hållbar omställning inom elektrifiering, som en del av Miljömål 2030 och Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030.
-
Arbete pågår med att ta fram ett beslutsunderlag för lokalisering och dimensionering för de av regionens försörjningsfunktioner som finns i servicenämndens regi.
-
Projekt “Välfärdsteknik i samverkan” undersöker enhetligt sortiment av digitala hjälpmedel för invånare, region, kommun och privata vårdgivare i Västra Götaland.
-
Den 1 september tog Regionservice över bemanningen för PCR-provtagningen på Landvetters flygplats, där civilförsvarsförbundet bemannat sedan i mars.
-
Breddinförandet av MiV 2.0 har tagit fart och nu pågår fyra lokala införandeprojekt i Regionen.
-
SÄS Hotell är ett vårdhotell för patienter som inte behöver en traditionell vårdplats. Här jobbar servicemedarbetare och vårdpersonal sida vid sida för att ge god service och medicinsk vård i en trygg miljö.