Information om sjukresor

Ersättning för sjukresa

Ersättning beräknas efter det billigaste färdsättet. Detta innebär som huvudregel att sjukresa ska ske med tåg, buss, spårvagn eller egen bil. Patienten ansvarar själv för att ansöka om ersättning för sin sjukresa.

Resa med dyrare färdsätt

Om patientens medicinska tillstånd kräver resa med dyrare färdsätt, ska detta styrkas med ett reseintyg eller ett kommunalt färdtjänsttillstånd registrerat. Reseintyget godkänns av dig som legitimerad vårdgivare som träffat patienten. Exempel på dyrare färdsätt är sjukresetaxi och specialfordon.

Reseintyg för sjukresetaxi krävs även om patienten har frikort för sjukresa.

När patienten åker sjukresetaxi måste patienten vara beredd på att samåka med andra resenärer. Därför blir resan inte alltid den kortaste resvägen till den plats patienten ska åka till och från. Patienten får även vara beredd på att anpassa tiden för sin avresa med upp till en timme.

För patienter med kommunalt färdtjänstbevis

Kommunalt färdtjänsttillstånd börjar gälla som reseintyg för sjukresa med taxi från och med 1 september 2022 och gäller till och med det slutdatum som angivits på färdtjänsttillståndet. Patienten måste skicka en kopia på sitt beslut för kommunalt färdtjänsttillstånd till Sjukreseenheten på Västra Götalandsregionen. Sjukresor som gjordes före 1 september behöver ett reseintyg från vården. Handläggningstiden för inskickade ärenden kan vara upp till 6 veckor.

Om det kommunala färdtjänsttillstånd är registrerat hos Sjukreseenheten behöver patienten inte ett reseintyg för sjukresetaxi från vården under den period som det kommunala färdtjänsttillståndet gäller

Patienten sänder en kopia på kommunala färdtjänsttillstånd till
Regionens Hus
Sjukreseenheten
462 80 Vänersborg
E-post: sjukresor@vgregion.se  (underlaget skickas i PDF-format)

För patienter utan färdtjänstbevis

Om patientens medicinska tillstånd kräver resa med dyrare färdsätt, ska detta styrkas med ett reseintyg. Reseintyget godkänns av dig som legitimerad vårdgivare som träffat patienten. Exempel på dyrare färdsätt är sjukresetaxi och specialfordon.

Reseintyg för sjukresetaxi krävs även om patienten har frikort för sjukresa.

Besöksunderlag

När patienter ansöker om ersättning för sjukresa behöver de ett besöksunderlag från vårdinrättningen.

Besöksunderlaget ska innehålla namn på patienten, personnummer, vilken vårdinrättning patienten varit hos och datum för besöket.

Besöksunderlaget behövs oavsett vilket färdsätt man ska begära ersättning för. Det ska tydligt framgå på underlaget om besöket är fysiska eller inte. Sjukreseenheten kan inte verifiera besök via system eller telefonkontakt med vården. 

Observera att ett reseintyg för resa med sjukresetaxi inte är ett besöksunderlag. Reseintyget bekräftar endast att patienten har rätt att resa med sjukresetaxi.

Tänk därför på att det är viktigt att alltid ge patienten ett besöksunderlag. Obs! Du som privat vårdgivare kommer inte åt blanketten för besöksunderlag. Om du önskar blanketten kan du få den genom att kontakta sjukreseenheten. Kontaktuppgifter sjukreseenheten.

Blankett för besöksunderlag

Övriga blanketter och manualer

Högkostnadsskydd/frikort

Sjukresor omfattas av högkostnadsskydd. Om patientens egenavgifter för sjukresor är 2000 kronor eller mer under en kortare tid än 12 månader kan patienten ansöka om frikort. Med frikort slipper patienten egenavgiften för resterande 12-månadersperiod räknat från patientens första sjukresa. Frikort utfärdas endast framåt i tiden.

Även resekostnader som är mindre än egenavgiften ingår i högkostnadsskyddet. Patienten måste själv bevaka högkostnadsgränsen 2000 kronor och sända in besöksunderlag och eventuella biljetter tillsammans med en ansökningsblankett till Sjukreseenheten för att ansöka om ett frikort.

Barn och ungdomar till och med 19 år betalar ingen egenavgift vid sjukresa och kan därför inte ansöka om högkostnadsskydd.

Frikort medför inte rätt att resa med sjukresetaxi, då krävs ett reseintyg eller registrerat kommunalt färdtjänsttillstånd hos sjukreseenheten.