Sjukresors olika färdsätt

Egen bil

Ersättning för sjukresa med egen bil är 2,50 kronor per kilometer. Ersättning utgår för den del av kostnaden som överstiger egenavgiften, vilket är 125 kronor per enkel resa. 

Kollektivtrafik

Vid resa med kollektivtrafik får patienten själv ansvara för resan och eventuella bokningar av biljetter. Patienten kan ansöka om ersättning för den del av kostnaden som överstiger egenavgiften. För tåg gäller den billigaste färdklassen och för buss normalpris/kontoladdning. Vad egenavgiften är kan du se på 1177:s webbsida om sjukresor

Sjukresetaxi – personbil eller specialfordon

Måste patienten av medicinska skäl åka med sjukresetaxi ska det intygas av legitimerad vårdpersonal via ett digitalt reseintyg eller på blanketten Reseintyg för sjukresetaxi. Om patienten har registrerat sitt kommunala färdtjänsttillstånd hos sjukreseenheten behövs inte reseintyg för resor.

Reseintyg för sjukresetaxi kan utfärdas för olika perioder som till exempel 1 dag, 3 månader, 6 månader eller upp till max 1 år.

  • Ensamåkning, max 3 månader
  • Framsäte, max 6 månader
  • Övriga tillstånd, max 1 år

Sjukresa hem ska bokas när patienten är färdig med sitt vårdbesök. Var tydlig gentemot både patient och Västtrafiks Kund- och Resetjänst med var patienten ska hämtas av taxiföraren.

Egenavgiften för en sjukresa är 125 kronor per enkel resa och betalas direkt till taxiföraren.

Patienten måste alltid vara beredd på att samåka och anpassa avresetiden med upp till en timme. Kan patienten av medicinska skäl inte samåka utan måste resa direkt hem krävs reseintyg från legitimerad vårdgivare.

Avgift vid utebliven resa

Om en patient uteblir eller inte har avbokat beställd sjukresetaxi och en kostnad för resan har uppstått ska patienten betala en avgift på 200 kronor.
Avgiften får inte räknas in i högkostnadsskyddet för sjukresor.
I de fall vårdgivaren är orsaken till ej avbokad sjukresetaxi ställs kravet till denna.