Jan görJan berättar om sin praktik: Jag längtar efter att komma hit på morgonen

Som lokalvårdare på Uddevalla sjukhus börjar Jan Nilsson klockan sex på morgonen, ändå är han och kollegorna oftast där tidigare för att dricka kaffe och umgås. Han säger att han trivs tack vare att arbetsmiljön är väldigt bra - när han kommer till jobbet känner han sig som hemma.

- Jag längtar efter att komma hit på morgonen, jag kommer väldigt tidigt också. För att innan man börjar jobba får man dricka lite kaffe och fika och hälsa på de andra. Det är väldigt bra början tycker jag.

Det var genom samarbetet  ”Hitta din framtid” mellan Folkhögskoleförvaltningen och Regionservice som Jan våren 2019 fick praktik som lokalvårdare hos Regionservice på Uddevalla sjukhus. Jan växte upp i Syrien och efter att ha testat storstaden Göteborg och den mindre orten Färgelanda har han efter tre år i Sverige nu landat i Uddevalla. Här trivs han med vart han bor och jobbar, men mest trivs han med kollegorna.

- De är väldigt trevliga. Jag tycker mycket om olika kulturer och här på Regionservice finns personer från olika länder, berättar Jan. 

Under praktiken hade Jan en utsedd handledare och upplevde att det var tryggt att jobba med en person som var ansvarig för honom som praktikant. Han fick lära sig allt från lokalvård till måltidshantering samtidigt som han övade på svenskan.

Jan har efter praktiken fått ett tillfälligt arbete som lokalvårdare via nystartsjobb. Tack vare praktiken och nystartsjobbet har han nu lärt sig så mycket att han enligt sin chef Maria Brink är redo att söka anställning som lokalvårdare. Jan är positiv till möjligheten att göra praktik, men har pratat med andra som är skeptiska.

- Många vill inte göra praktik på grund av berättelser från andra som varit längre i Sverige, för att det är gratis. Men de måste förstå hur det fungerar i Sverige. Man behöver utveckla kompetensen på något sätt, man behöver komma in i arbetslivet.

Genom praktiken och den kunskap det gett honom ser Jan att han tagit ett steg på vägen för att komma in i samhället genom att han har lärt sig bättre svenska och hur arbetslivet fungerar. Men även om han trivts inom verksamheten, så har han andra drömmar för framtiden.

- Jag drömmer om att bli förskollärare i framtiden - hoppas jag, avslutar Jan och ler stort. 

Samarbetet mellan Folkhögskoleförvaltningen och Regionservice innebär att deltagare i utbildning på Folkhögskola kan söka praktik hos Regionservice. Efter en lyckad pilot 2019 fortsätter samarbetet långsiktigt, en satsning för att säkra kompetens till serviceyrken inom Regionservice samt för att stötta integration och ökat deltagande på arbetsmarknaden.