Idag är det den internationella matsvinnsdagen

För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år världen över. Vi vill uppmärksamma dagen genom att lyfta tips på hur vi inom Västra Götalandsregionen kan minska matsvinnet.
Den största delen (85 %) av vårt matsvinn kommer från den patientmat som inte äts upp. VGR genomför årligen matsvinnsmätningar där svinn från både köken och vårdavdelningarna mäts. Den senaste mätningen visar att det totalt i VGR slängdes cirka 3,8 ton mat under mätveckan, vilket motsvarar 280 ton matsvinn per år.
Tips för minskat matsvinn
- Öka användningen av kylda portionsrätter
Testa att beställa färre patientportioner på kantin eller bricka och beställ i stället portionsrätter till osäkra patienter. I en undersökning har vi sett ett samband med minskat matsvinn för de avdelningar som beställer portionsrätter. - Anpassa beställning av patientmat vid förändring
Avboka portioner som ej behövs innan stopptiden.
Beställ Liten måltid eller Liten lättuggad måltid till patienter med nedsatt aptit eller svårigheter att äta en normalportion. - Låt patienten själv välja maträtt
Patienter som får välja maträtt äter upp mer av maten, vilket är positivt för både tillfrisknandet, minskat matsvinn och patientnöjdheten.
Vi vill gärna ha tips från dig
Område Måltider jobbar ständigt med att utveckla patientmåltiderna och använder input både från patienter och från personal. För att samla in era synpunkter om hur vi tillsammans kan minska matsvinnet har vi skapat ett formulär, ge oss gärna dina tips!
Klicka på länken för att fylla i formulärt: https://forms.office.com/e/54UZKbUvZM
Vad är matsvinn?
Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. VGR:s mål är att minska matsvinnet med 50% till år 2030.