Internationella matsvinnsdagen 29 september 2024
Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år. Dagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över, även i Sverige.
VGR genomför årligen matsvinnsmätningar där svinn från både köken och vårdavdelningarna mäts. Senaste mätningen visade:
- Under en fem-dagarsperiod slängdes totalt 3,255 ton mat från patientportioner.
- Kostnaden för de slängda patientportionerna under fem-dagarsperioden motsvarar 166 000 kr per dag.
- Det innebär att maten har producerats och köpts in i onödan.
Att minska matsvinnet är därför positivt för både miljö och ekonomi. VGR:s mål är att minska matsvinnet med 50% till år 2030.
Tips - ett fungerande verktyg för minskat matsvinn
Vid beställning av patientportioner är det viktigt att anpassa och tänka på att osäkra patienter som exempelvis utskrivningspatienter och operationspatienter kanske inte närvarar vid ordinarie lunch- eller middagstid. För att undvika matsvinn, beställ istället ett mindre antal portioner från ordinarie meny och komplettera med kylda portionsrätter till antalet osäkra patienter.
Fördelar med kylda portionsrätter
- Kan serveras vid andra tider än när matvagnen kommer
- Ett varierat utbud med 14 kylda portionsrätter som värms i mikro vid servering
- Kylda portionsrätter är billigare än ordinarie patientportion
- Kylda portionsrätter kan förvaras längre tid i kylskåp
- Kan beställas både som livsmedel och med matvagnen