Nya höstinspirerade portionsrätter

Uppdaterad:
Publicerad:

Nu utökas utbudet av kylda portionsrätter. Tre nya höstinspirerade rätter kommer att finnas beställningsbara från och med fredag den 20:e september.

Patientmåltiderna ses ständigt över och utvecklas. Med jämna mellanrum förnyas menyn, rätter byts ut eller förbättras.

- Syftet med portionsrätterna är att patienter som av olika skäl inte vill eller kan äta på ordinarie serveringstider ska kunna få god och näringsriktig mat. Portionsrätterna är även ett bra komplement till den ordinarie menyn och ger patienten ökat utbud av rätter att välja bland. Vårdenheter kan beställa portionsrätterna och ha på avdelningen vid behov. De är lätta att ta fram, värma i mikrovågsugnen och servera på tallrik, säger Katarina Hiding, verksamhetsutvecklare område Måltider.  

De måltider som lanseras är:

  • Rödbetsbiffar med rostade rotfrukter och rödvinssky
  • Ostomelett med spenat- och basilikasås
  • Zucchini- och fetaostbiffar med rostade rotfrukter och tomatröra med äpple

Tre tallrikar med olika höstinspirerade rätter. .

De rätter som utgår från sortimentet för att lämna plats för nytt är:

  • Svamprisotto med timjan, citron och sojabönor
  • Kycklinglårfilé med krämig spenatsås och basmatiris

 

Vid frågor kontakta maltider@vgregion.se

 

Om kylda portionsrätter

Maten tillagas i sjukhusköket och kyls ned för att sedan förpackas i en förpackningsmaskin i modifierad atmosfär. Då får maten en hållbarhetstid på 12 dagar. Lådorna förses därefter med en etikett med information om innehåll och sista förbrukningsdag. Maten är näringsberäknad och det finns flera olika rätter att välja mellan för att tillgodose patienters olika behov, såsom vegetarisk, vegansk, glutenfri, laktosfri och fläskfri kost.