Pris för Årets ekologiska förebild 2025

Publicerad:

Område Måltiders arbete med att öka andelen ekologiska livsmedel i VGR har uppmärksammats - "visar vägen för hållbar offentlig måltidsverksamhet".

Den 29 september hölls Ekomatligan 2025 på Rosendahls trädgårdar i Stockholm. På eventet för offentlig måltidsverksamhet delade regioner och kommuner erfarenheter, arbetssätt och lärdomar kring temat "Hur ökar man andelen svenskt, lokalt och ekologiskt i de offentliga köken?". Dagen avslutades med prisutdelning där årets eko-insater hyllades. 

– Vi visste faktiskt inte om det förrän Linda Martinsson, områdeschef för Måltider, blev uppringd av KRAV som meddelade att vi tilldelats deras pris. Självklart ville vi delta på eventet, det känns roligt att vårt arbete uppmärksammas , säger Annika Larsson, processledare område Måltider. 

Nomineringen löd:  

"Västra Götalandsregionen visar vägen för hållbar offentlig måltidsverksamhet med 46,1 % ekologiska inköp varav 34,5 % är KRAV-märkta. Genom att aktivt främja KRAV-märkta råvaror visar ni att det är möjligt att kombinera kvalitet, hållbarhet och ansvarstagande för miljö, djurvälfärd och socialt ansvar i praktiken. "

Priset med nominering

Bukett med frukt och grönsaker

Satsning på ekologiska livsmedel

Västra Götalandsregionens sjukhuskök och restauranger Gastronomen satsar på ekologiska livsmedel. Ambitionen är att bidra till en hållbar livsmedelsproduktion. Målet är att fram till 2030 ska livsmedel och allt kaffe bestå av minst 60 % ekologiska produkter. Satsningen är ett led i Västra Götalandsregionens övergripande miljöarbete enligt miljöplan 2030.