”Det händer saker hela tiden.”

Fotograf: Johan Wingborg

Ett roligt och omväxlande arbete med många utvecklingsmöjligheter. Så beskriver Laial Kaiss Hassan sitt jobb som kostchef på sjukhuset NÄL.

Laial har gått Kost- och ledarskapsprogrammet vid Göteborgs universitet och hon fick jobb på Regionservice bara ett par månader efter sin examen. 

– Jag har alltid varit jätteintresserad av mat och jag lagar mycket mat själv, allt från husmanskost, asiatiskt till libanesiskt. Samtidigt är jag väldigt nyfiken och provar gärna nya recept. 

Som kostchef lagar hon dock sällan mat. En stor del av arbetsdagen spenderar hon på sitt kontor och hanterar ekonomi- och personalfrågor samtidigt som hon ser till att den dagliga driften fungerar. Det innefattar både mer rutinmässiga uppgifter och att vara en coachande ledare.  

– För att lyckas i sin roll som chef behöver både chefen och medarbetarna ha samma målsättning, vilket mitt team har idag. Vårt mål är att leverera näringsriktiga, goda och tilltalande måltider till sjuka patienter då maten har en betydande roll i den medicinska behandlingen. Teamet består av en köksmästare, kockar och köksbiträden, där vi varje dag tillagar i genomsnitt 600 patientmåltider och 400 portioner till restaurangerna på sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla. Totalt är vi cirka 40 stycken som arbetar i köket. 

Tillsammans med sin kollega arbetar Laial med gruppdynamik, arbetsmiljöfrågor och trivsel. Genom utbildningen har hon fått en bra grund att stå på med många metoder och verktyg som kan tillämpas, dock ser verkligheten annorlunda ut.  

- Mycket av det framgår inte i läroböckerna, men i förvaltningen finns det erfarna och duktiga kollegor att lära sig av. Samarbete är nyckeln i verksamheten. Jag, min kollega och köksmästaren har kontinuerliga avstämningar för att se till att arbetsdagen flyter på. Sedan krävs det även ett tätt samarbete med vården för att vi ska lyckas med vårt mål.  

Laial trivs på jobbet. Det är omväxlande, det händer saker hela tiden och det är en bra stämning. Hon gjorde ett medvetet val att söka sig till den offentliga sektorn.

 - Att arbeta inom Västra Götalandsregionen innebär ett stort ansvar. Då måltider har en viktig roll i patienternas tillfrisknande är det avgörande att patienterna ska få välja sin mat. Därav finns det utmaningar och utvecklingsmöjligheter som jag kommer att ta mig an i min nya roll som kostchef. 

Fotograf: Johan Wingborg
Laial börjar varje dag med att gå en morgonrunda och hälsa på all personal. "Jag gillar att vara ute i verksamheten för att stämma av hur alla har det."