Regiontransporter

Uppdaterad:
Publicerad:

Varje dag kör Regiontransporters 43 bilar post, läkemedel och tiotusentals labbprover inom hela Västra Götalandsregionen.

Don Iversen har arbetat som bilförare på Regiontransporter i tre och ett halvt år.

– Det som skiljer det här jobbet från andra transportjobb är att vi har väldigt stor påverkan på patienten och sjukvården. Om vi missar ett labbprov eller hanterar läkemedel fel så är det en person som blir drabbad, med senare diagnos och behandling. Det är tacksamt att få vara en liten men viktig del i det stora, säger han.

Regiontransporter sköter transporter mellan vårdcentraler, laboratorier och sjukhus, men även till bland annat museer, folktandvård, Göteborgs botaniska trädgård och bibliotek. 21 av bilarna utgår från Mölndal, och de övriga är utplacerade i regionen  

- Vi samarbetar även med Sisjödepån och Tvätteriet och kör gods och byter smutsig tvätt mot rena textilier hos en del mottagare för att spara pengar och miljö, och slippa leveranser från flera parter, säger André Larsson, servicechef på Regiontransporter.  

Rundorna är noggrant tidsatta och följer alltid samma schema. 

– Provtagarna vill lämna sent för att hinna få med så många prover som möjligt, och laboratorierna vill ha dem så tidigt som möjligt för att hinna analysera dem. Jag brukar jämföra det med Västtrafik, vi tar gärna med godset om det finns på plats när turen avgår, men vi har inte möjlighet att vänta in någon som är sen för då förstör vi tidtabellen för de som ligger efter på turen, säger André. 

– Det är viktigt också för att andra ska kunna hoppa in för mig på min tur om jag är sjuk eller ledig, säger Don.  

Eftersom leveranserna är så viktiga har de väldigt hög spårbarhet. Varje kolli scannas in med hjälp av en handdator. Sedan kan kollit spåras hela vägen fram till att den scannas igen vid omlastning eller leverans. 

– Systemet infördes för fyra år sedan, men utvecklas hela tiden. Vi vet alltid vart godset befinner sig och kan få fram statistik och avvikelser, det är väldigt viktigt för att kunna utvärdera och förbättra, säger André Larsson.  

Försörjningsförvaltningens förvaltingsdirektör Eva Arrdal år på besök och hjälper Don Iversen att scannar in kollin.

- Det har varit jättespännande och lärorikt att få följa Don en förmiddag. Och inte minst se uppskattningen av Dons professionalitet på de enheter där vi hämtade och lämnade post och prover, säger Eva.

Fakta om Regiontransporter

Regiontransporter hör till område Logistik på Försörjningsförvaltningen, har 43 bilar och 1400 stopp varje dag. Alla transporter går på förnyelsebart bränsle som gas, HVO och el.