Refija gjorde karriär inom lokalvård

Uppdaterad:
Publicerad:
Refija arbetar som kvalitetsmätare inom lokalvård.
Fotograf: Johanna Finnholm

Efter 17 år inom lokalvård och service längtade Refija Juzbasic efter att utvecklas och tog mod till sig och sökte jobb som kvalitetsmätare. Hon fick mycket stöd och uppmuntran att söka av både chef och kollegor och är idag otroligt glad att hon vågade.

- Jag är 55 år och tacksam och glad för att få möjlighet att utvecklas. Är så glad att jag får lära mig nya saker, får kraft och energi av det! Det är som en dröm faktiskt. Jag kunde inte föreställa mig detta för ett år sedan, berättar Refija. 

Under hösten 2019 lanserades en karriärutvecklingsmodell för lokalvårdare och servicearbetare i vårdmiljö - den första modellen inom Västra Götalandsregionen för ett icke-vårdyrke. Lokalvård och service i vårdmiljö är en av förvaltningens största tjänster.  Modellen ska stärka utvecklingsmöjligheterna genom att visa vilka vägar man kan ta som medarbetare, genom att till exempel specialisera sig inom lokalvård eller bredda sig inom service. 

Refijas resa är ett exempel på de utvecklingsmöjligheter som finns och hon uppmuntrar andra att våga söka sig vidare om de vill utvecklas.

- Mitt råd till andra är: Våga vilja växa! Man kan mycket mer än vad man tror. Om man bara sitter och väntar händer inget - ta chansen om den kommer, säger Refija.   

Västra Götalandsregionen är en stor arbetsgivare och det finns över 80 olika typer av jobb vilket ger goda utvecklingsmöjligheter. Det finns även möjligheter att utvecklas inom befintlig roll. För lokalvårdare och servicearbetare i vårdmiljö finns nu karriärvägarna tydligare beskrivna tack vare karriärutvecklingsmodellen. Marianne Päämaa, HR-chef, är glad och stolt över att det nu finns en modell för serviceförvaltningens största yrkesgrupp:  

- Vi vill att våra medarbetare får möjlighet utvecklas inom förvaltningen, precis såsom Rafija gjort. Det gagnar hela verksamheten. Därför är det ett viktigt arbete att tydliggöra våra jobb och tjänster och de utvecklingsvägar som finns.