Unga får en chans till arbete genom utbildning och praktik

Anton Andersson, praktikant på Norra Älvsborgs sjukhus har stormtrivts med utbildning och praktik på Regionservice, - “Vi-projektet är ett jättebra projekt. Jag har stormtrivts med utbildning och praktik. Det är en bra mix. Jag är erbjuden timanställning och sommarvikariat efter praktikens slut” säger Anton.

VI-projektet är ett samarbetsprojekt vars syfte är att hjälpa unga arbetslösa en chans att få jobb via praktik, studier, tips om hur man skriver ansökan och hur man söker jobb. Deltagaren studerar och praktiserar om vart annat och får meriter att visa upp då de senare söker jobb. Regionservice har hand om ett av de olika jobbspåren som finns i projektet.  

Patrik Apell som är praktikanthandläggare för Jobbspåret Regionservice på Norra Älvsborgs lasarett (NÄL) berättar: 
- Vi vill hjälpa yngre personer till ett jobb och vi hoppas att de bli intresserade av våra olika yrken genom att prova på.  

 

Deltagaren kan välja bland flera olika yrkesroller inom RegionserviceAnton har arbetat som servicemedarbetare på Kvinnokliniken på NÄL. Han har jobbat i köket på Kvinnokliniken och med städning av bland annat gynekologmottagning och avdelningar på KK. 
 

Bra bemötande är viktigt

Anton och Patrik berättar om hur viktigt det är med ett bra bemötande på arbetsplatsen och hur detta påverkar utfallet av projektet. Praktikanterna ska vara en del av gemenskapen såväl yrkesmässigt som kollegialt, bli väl bemötta och ”sedda”. Anton säger spontant: 
- Jag ser fram emot att gå till jobbet och jag har bra kollegor som ”lyfter mig” om något moment är tungt. Jag gillar att bidra till att sjukhuset fungerar som det ska och att avlasta vården så de kan fokusera på sin uppgift att ta hand om patienterna.  Jag rekommenderar verkligen denna kurs för unga som vill ut i arbetslivet. Även om det kanske inte leder till ett jobb så får man rutiner och referenser. Jag stormtrivs verkligen.  

Projektet är nu inne på sin andra omgång elever. Den första omgången lyckades oerhört bra – fyra av sex jobbar vidare inom Regionservice som timanställda eller med VI-anställning och två valde att studera vidare. 

Patrik Apell avslutar med:
- Regionservice ger unga en chans till arbete genom Vi-projektet och Regionservice Jobbspår och vi får möjlighet att rekrytera unga friska krafter. Vi har lyckats bra då så många av praktikanterna får sommarpraktik, timanställning eller VI-anställning efter avslutad praktik.