Lokalvårdare - Ett socialt och utvecklande yrke

Uppdaterad:
Publicerad:
Romana Radman är lokalvårdare på NÄL
Romana Radman är lokalvårdare på NÄL.

Efter bara två år som lokalvårdare hos Regionservice är Romana Radman redan en av dem som lär upp nyanställda och städar hos patienter smittade med Covid-19. Med ett ökat antal smittade på NÄL är några av kollegorna oroliga, men inte Romana.

– Gör vi vårt jobb på rätt sätt behöver man inte bli rädd.

Romana upplever en ökad uppskattning från både patienter och personal sedan Covid-19 bröt ut. Uppskattningen visar vilken viktig roll lokalvården har för en trygg och säker miljö för patienter och personal på sjukhusen.

Att städa på sjukhus kräver extra noggrannhet och att städrutiner följs. Romana ser även en fördel i att vara en social person, då det alltid finns någon patient som vill prata. Det bästa med hennes arbete är att hon ständigt utvecklas och dagligen möter nya människor.

– Jag lär mig något nytt varje dag. Vill man gå utbildningar och lära sig mer inom lokalvård är det bara att prata med sin chef.

En av de uppgifter hon har är även att lära upp nyanställda inom lokalvården. Hon berättar att det ibland är enklare att lära upp de personer som aldrig tidigare arbetat med lokalvård. De personer som tidigare arbetat med lokalvård kan vara svårare att lära. Det beror ofta på att dessa personer redan är upplärda att arbeta på ett visst sätt som skiljer sig från hur man städar på sjukhus.

– På sjukhus måste man vara mer försiktig än någon annanstans. Här använder vi mycket mer material. Till exempel från en duk per toalett som de använt på sitt tidigare jobb till tre eller fyra.

2017 behövde Regionservice rekrytera många nya medarbetare och startade ett samarbete med och Arbetsförmedlingen med fokus på att hitta personer som hade viljan och drivet att arbeta med vårdnära service, oavsett erfarenhet. Romana var en av de nästan 300 som kom in på intervju och fick sitt första jobb i Sverige tre år efter att hon flyttat hit från Kroatien. Hon trivs väldigt bra och vill gärna fortsätta att utvecklas inom Regionservice.

– Jag vill växla upp så mycket jag kan och lära mig så mycket som möjligt. Mitt framtida mål är att en dag bli chef.