Nyanställda utbildas i att städa det som inte syns

Uppdaterad:
Publicerad:
Lotta undervisar i lokalvård i sjukhusmiljö.

För att klara en eventuellt ökad sjukfrånvaro eller utökade uppdrag på grund av Covid-19 rekryterar Regionservice fler timanställda till de vårdnära serviceyrkena. Alla som ska arbeta med lokalvård och måltidshantering på avdelningar får börja med att lära sig basala hygienrutiner. Den 6 april var det dags för åtta nya att få utbildning på Regionens hus i Vänersborg.

- Vi utbildar i basala hygienrutiner så att de nyanställda ska kunna göra ett bra jobb men också för att de ska känna sig trygga, något som ju är extra viktigt i dessa tider. Man ska ha respekt men inte behöva vara rädd, poängterar Lise-Lotte ”Lotta Boring som är utbildare inom lokalvård för område Fyrbodal.  

Att förhindra att smitta sprids vidare i sjukhusens lokaler är ett av huvuduppdragen för lokalvården inom Regionservice, en viktig uppgift som och med rådande situation har hamnat i fokus även i världen utanför sjukhusets fyra väggar.  

Flera av de som är med på introduktionsutbildningen har tidigare erfarenhet från lokalvård. En av deltagarna menar dock att städning på sjukhus är annorlunda då man även städar det som inte syns. Lotta går igenom skillnaden och lyfter fram hur man arbetar i sjukhusmiljön:  

- Även om det ser rent ut så städar man enligt en viss rutin, för att förhindra att smitta sprids. 

Då Regionservice har över 80 olika tjänster finns det stora möjligheter att utvecklas inom service. Den som är intresserad kan till exempel specialisera sig inom lokalvård berättar Lotta för de nyanställdasamtidigt som hon ger dem ett varmt välkomnande:  

- Jag är tacksam för att ni är här och ska hjälpa oss, speciellt i dessa tider.