Vad gör en tekniker på Tvätteriet Alingsås?

Uppdaterad:
Publicerad:

Peter arbetar som tekniker på Tvätteriet Alingsås och har gjort det sedan 2019. Teknikerna som arbetar på Tvätteriet är erfarna och välinsatta i verksamhetens maskiner och arbetar ständigt med att allt ska fungera felfritt. Peter berättar för oss om sin roll som tekniker på Tvätteriet.

Vad arbetar du med?

Jag arbetar med driftsfrågor främst på fastighet men även på tekniksidan med maskinerna. Mycket av arbetet som sker är kring elanläggningen och dess skötsel för att garantera säkerheten för medarbetarna och egendomen. Jag har även fått förmånen att vara nyvalt skyddsombud, vilket är spännande i en sådan här verksamhet.

Vad krävs för att kunna utföra arbetet och vad har du för utbildning?

För att kunna utföra mitt arbete krävs elkunskaper inom installation, kraft, belysning och automation. Jag har en gymnasieutbildning inom elinstallation och en tvåårig YH-utbildning som elkrafttekniker. Sedan har jag läst kurser i försörjningssystem för fastigheter och hur man optimerar drift.

 

Hur många tekniker är ni och utbildar ni nya tekniker?

Vi är 15 medarbetare på avdelningen med olika uppgifter och specialistkunskaper. Nya tekniker förses bland annat med utbildningar inom ellära och elscheman för att kunna felsöka de mer komplicerande felen som kan uppstå inom verksamheten. Detta för att minimera risken för produktionsstopp. Ett sådant stopp innebär att någon maskin eller att något i försörjningssystemen går sönder, vilket innebär att vi inte kan tvätta fullt ut. Våra olika maskiner har mer eller mindre påverkan på tvättprocessen.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Vetskapen om att det arbete som görs är viktigt för många människor. Det känns också betydande att vara delaktig i utvecklingsarbeten inom regionen. På personligt plan är arbetsuppgifterna varierande och det finns utvecklingspotential inom verksamheten.