Vad gör en kostchef?
Maria Åhman Persson är kostchef/servicechef inom område Måltider på Skaraborgs sjukhus. Det roligaste med jobbet är enligt henne att få vara med och påverka och utveckla patientmåltiderna.
Vi arbetar med att förse patienter på sjukhus i Västra Götalandsregionen med näringsriktiga, goda och säkra måltider som är en förutsättning för påskyndat tillfrisknande. För oss är matglädje och kompetens viktigt. Varje dag erbjuds ett varierat utbud av maträtter, där måltiderna anpassas utifrån patientens behov och allergier. För oss är det viktigt att det finns något för alla och vi vet att patienter har olika behov.
På område Måltider hanteras planering av menyn, inköp av livsmedel och produktion av patientmåltiderna. Maten lagas från grunden i storköksmiljö. Område Måltider tillhandahåller även catering till sjukhusen inom hela regionen.
Hos oss kan du arbeta som köksbiträde, kock, dietkock, köksmästare, teamledare, verksamhetsutvecklare, menyplanerare och kostchef.
Arbetsuppgifterna för ett köksbiträde innefattar bland annat förberedelse av maten inför tillagning samt beredning av råkost och sallader. Dukning av brickor, packning av livsmedel samt diskhantering är andra arbetsuppgifter som ingår i rollen som köksbiträde.
Som kock ansvarar du för tillagningen av patientmaten. Måltiderna som serveras ska vara säkra för patienten men framför allt ska de vara välsmakande och aptitretande. Alla kockar som arbetar hos oss är utbildade. Det finns även möjlighet att validera sina kunskaper för att titulera sig som kock.
Dietkockens uppgift är att tillaga specialkost och anpassade måltider. För att kunna erbjuda alla patienter rätt kost tillagas dagligen måltider för patienter med behov av glutenfritt, postoperativ kost och proteinreducerad kost med mera. Hos oss kan du specialisera dig inom specialkost.
Som köksmästare innehar du en lösningsdriven och kommunikativ roll där du fördelar uppgifter och samordnar daglig produktion av patientmåltider. Arbetet innefattar att leda kockar och övrig personal i köket för att laga god, säker och näringsriktig mat. I rollen ingår även inköp, egenkontroll, aktivt arbete för att minska matsvinn samt att medverka i receptutveckling tillsammans med menyplanerare.
Som teamledare leder, fördelar och samordnar du arbetet på dukningsbandet och i disken. I den här rollen ingår administration i form av beställningar, egenkontrollhantering, felanmälan av utrustning samt uppföljning av rutiner. Du ansvarar även för att hålla i möten för köksbiträden.
I rollen som verksamhetsutvecklare är den huvudsakligen uppgiften att utveckla och medverka i många spännande processer och projekt med syfte att förbättra patientmåltiderna. Det innefattar bland annat inköp och upphandlingar, miljöarbete, digitalisering och matsvinnsmätningar.
Menyplanerare ansvarar för att utveckla och underhålla recept och menyer i kostdatasystemet. Våra menyer beräknas utifrån näringsinnehåll, pris och miljöpåverkan. Menyerna är säsongsanpassade samt går i linje med rekommendationerna gällande patientkost på sjukhus. I rollen som menyplanerare sker ett nära samarbete med köksmästarna för att utveckla och anpassa recepten så att det ska finnas goda och näringsriktiga recept för alla patientkategorier.
Som kostchef ansvarar du för den dagliga driften i verksamheten, budget, uppföljning och personal. Det är en dynamisk arbetsroll där man representerar område Måltider mot sjukhuspersonal, kostombud och patienter. I arbetet som kostchef har man det övergripande ansvaret för patientmåltiderna inom sin verksamhet.
För att vi ska hålla hög kvalitet och minska matsvinn samt klimatpåverkan får våra medarbetare kontinuerligt kompetensutveckling. Hos oss jobbar du i KRAV-märkta kök, vi har 43% ekologiska livsmedel i maten vi lagar till patienterna
Läs mer om patientmåltider:
Läs mer om förmåner: Förmåner för medarbetare - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)